Kutatási témáink

A Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológia Karához tartozó Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszék kutatási területei a mikrobiális genetikával, borászati mikrobiológiával valamint enzimológiával kapcsolatosak.

Ezen belül kiterjedt kutatást folytatunk a sejtek osztódásában résztvevő gének azonosítása és működésük megismerése céljából. Így számos új gént írtunk le és jellemeztünk elsőként a világon a Schizosaccharomyces fajokban. Mivel a sejtosztódás folyamata alapvetően hasonlóan megy végbe a különböző élőlényekben, így eredményeink hozzájárultak a magasabbrendű élőlények, így az emberi sejtek osztódásának jobb megismeréséhez is. Mindez pedig azért rendkívül fontos, mert a daganatos betegségek köztudottan szoros kapcsolatban vannak a hibás sejtosztódással, az elromlott és funkcióját vesztett sejtciklus génekkel.

Munkatársaink folytatnak még egészségiparhoz köthető enzimológiai vizsgálatokat is. Ugyanis a szénhidrát-fehérje kölcsönhatás képezi az alapját számos fiziológiás és patológiás folyamatnak, biztosítja többek között a sejt-sejt közötti kapcsolatot, az immunrendszer aktivitását, az intracelluláris fehérje-szortírozást és a gazda-patogén interakciót. A változatos szénhidrát szerkezeteket a fehérjék két nagy csoportja ismeri fel, a szénhidrát aktív enzimek és a szénhidrát kötő fehérje domének. Hibás működésük a sejt/szervezet kóros működését eredményezheti. Csoportunk szénhidráton ható enzimek molekuláris szintű működését és fehérje domének funkcióját vizsgálja molekuláris biológiai, bioanalitikai és szerkezetvizsgáló módszerek segítségével. Elméleti kutatásaink eredményét alkalmazzuk biotechnológiai hasznosítású fehérjék előállítására, enzimatikusan szintetizált prebiotikumok kinyerésére és bioanalitikai esszék kifejlesztésére. A nem enzimatikus fehérje-szénhidrát kapcsolat a felelős tartósan hiperglikémiás állapotban a plazmafehérjék glikációjáért. In vitro modellben vizsgáljuk a glikáció folyamatát és növényi hatóanyagok glikációt gátló képességét. Kutatási területünkhöz hozzátartozik még a redox enzimek szerkezet-funkció összefüggésének feltárása is.

Emellett borászati élesztőgombák vizsgálatával is több évtizede foglalkozunk. Kutatásaink kiterjedtek a borászatban használatos élesztők hibridizációjára, a hibridek kromoszómakészleteinek, azok stabilitásának vizsgálatára. A hibrid élesztők nem génmanipulált, ugyanakkor új tulajdonságokkal bíró, hazai borvidékekről származó szülőkkel rendelkező törzsek, melyek a borkészítésnél pl. starterkultúraként használhatók. Izolátumaink folyamatos vizsgálat alatt vannak az erjesztési és borászati szempontból fontos tulajdonságaikat tekintve.

A borászati mikrobiológiai kutatásokhoz kapcsolódóan a hazai borvidékről izolált élesztőgomba gyűjteményt alakítottunk ki, amely az utóbbi években a világ számos pontján izolált törzzsel egészült ki, s több ezer törzset és fajt magába foglaló gyűjteménnyé fejlődött. E gyűjteményben több olyan izolátum is van, melyek faji azonosítását elsőként tehettük meg, azaz több új faj leírása is a tanszékünkhöz kötődik. E gyűjtemény tartalmaz olyan törzseket is, melyek mezőgazdaságban is használhatók, pl. biológiai védekezésre alkalmasak lehetnek, lehetővé téve a szintetikus permetszerek csökkentését vagy teljes elhagyását egy gombafertőzés esetén. E törzsek mikrobiológiai és molekuláris analízise is folyamatban van.

 

Frissítés dátuma: 2018.06.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.